30/1/2009 - XERRADA D'ASSUMPTA MONTELLÀ SOBRE LA MATERNITAT D'ELNA


XERRADA D’ASSUMPTA MONTELLÀ SOBRE LA MATERNITAT D’ELNA

El divendres 30 de gener, a les 8 del vespre, l’autora del llibre “La maternitat d’Elna. Bressol dels exilats”, Assumpta Montellà, va fer una interessantíssima xerrada sobre el que va significar per a moltes dones, aquesta maternitat a finals de la Guerra Civil Espanyola.

El llibre La maternitat d'Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de mares republicanes que s'havien exiliat a França i malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz. Aquesta història de solidaritat i generositat l'ha donat a conèixer el llibre de la historiadora Assumpta Montellà.

La Sala de Lectura del Local Social es va quedar petita per escoltar a l’autora que ens va anar explicant de forma molt emotiva, totes les aventures i penúries que van haver de passar per aconseguir ajudes i tirar endavant aquell projecte en una època plena de dificultats, demostrant la tenacitat i valentia d’aquesta dona suïssa. Al final es va projectar un reportatge on es va poder veure a la Sra. Eidenbenz parlant sobre aquests fets.

Volem agraïr a l’Assumpta Montellà la seva simpatia i amabilitat i l’emplacem per a més endavant a explicar-nos les aventures que explica en el seu nou llibre “El setè camió”. Moltes gràcies.

Podeu veure el reportatge que es va passar el dia de la xerrada aqui a sota



3/1/2009 - CONCERT DE CAP D'ANY


CONCERT de CAP d'ANY
ORQUESTRA DE CAMBRA de l'EMPORDÀ

Per celebrar l’arribada del nou any, des de l’àrea de cultura de l’Ajuntament varem programar en el nostre municipi, una activitat de gran tradició a tot el món.
L’organització d’un Concert de Cap d’Any, a càrrec de la prestigiosa Orquestra de Cambra de l’Empordà.
El concert es va fer a l’Església Parroquial de Santa Margarida el dissabte 3 de gener a les 12 del migdia, amb un programa a base de valsos, polques i un recull de nadales i sardanes.
L’Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE) es una formació estable i professional fundada l’any 1989 a Figueres. Ha enregistrat 12 discos compactes amb obres de Mozart, Vivaldi, Toldrà, Serra, Montsalvatge...
D’ençà de la seva presentació ha actuat als principals festivals de música i ha dut a terme diverses gires per l’estranger que l’han portat a actuar a 42 països dels cinc continents i a realitzar més de 2200 concerts. L’Orquestra ha col·laborat amb solistes de gran renom tant nacionals com internacionals.
L’any 1992 la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Música en la categoria de Música clàssica.
El seu director Carles Coll va néixer a Figueres el 1952. Va cursar estudis al Conservatori Superior de Música del Liceu i al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. El 1985 creà la campanya El piano a l’abast i és creador de diverses obres per a orquestra de corda, entre les que destaca el conte musical L’Estel Passerell amb lletra d’Àngels Gardella i il·lustracions de Joan A. Poch, i de l’espectacle basat en la Balada del Sabater d’Ordis, de Carles Fages de Climent.
És l’impulsor, fundador i director titular de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i de l’Orquestra Filharmònica de Catalunya.
El programa va comptar amb obres dels autors Johann Strauss, Txaikovsky, Brahms, Albert Cotó, Ricard Viladesau i una pròpia d’en Carles Coll. L’Orquestra ens va oferir un concert de gran qualitat amanit amb diversos comentaris del seu director, que va reclamar més presència de música catalana, especialment sardanes en aquests tipus de concerts de cap d’any. L’acte es va cloure amb un llarg aplaudiment del públic assistent a tots els components de l’Orquestra i amb l’entrega com a record, del càntir d’aquest any de la Fira de la Terrissa al seu director.