30/1/2009 - XERRADA D'ASSUMPTA MONTELLÀ SOBRE LA MATERNITAT D'ELNA


XERRADA D’ASSUMPTA MONTELLÀ SOBRE LA MATERNITAT D’ELNA

El divendres 30 de gener, a les 8 del vespre, l’autora del llibre “La maternitat d’Elna. Bressol dels exilats”, Assumpta Montellà, va fer una interessantíssima xerrada sobre el que va significar per a moltes dones, aquesta maternitat a finals de la Guerra Civil Espanyola.

El llibre La maternitat d'Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de mares republicanes que s'havien exiliat a França i malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz. Aquesta història de solidaritat i generositat l'ha donat a conèixer el llibre de la historiadora Assumpta Montellà.

La Sala de Lectura del Local Social es va quedar petita per escoltar a l’autora que ens va anar explicant de forma molt emotiva, totes les aventures i penúries que van haver de passar per aconseguir ajudes i tirar endavant aquell projecte en una època plena de dificultats, demostrant la tenacitat i valentia d’aquesta dona suïssa. Al final es va projectar un reportatge on es va poder veure a la Sra. Eidenbenz parlant sobre aquests fets.

Volem agraïr a l’Assumpta Montellà la seva simpatia i amabilitat i l’emplacem per a més endavant a explicar-nos les aventures que explica en el seu nou llibre “El setè camió”. Moltes gràcies.

Podeu veure el reportatge que es va passar el dia de la xerrada aqui a sota